Malaysia & International Muslim Business Directory

Email Us

info@yourdomain.com

Call Us

+01 3434320324

Find Us

234 Littleton Street

Teknologi di restoran: tempah makanan

Dulu , pelayan restoran mengambil tempahan di restoran, menggunakan kertas dan pen. Mereka akan tulis dulu apa yang pelenggan minta selepas itu jerit kepada tukang masak dan bahagian bahagian lain. Pada waktu puncak, makanan akan dihantar dengan lambat. Adakala, dihantar ke meja yang salah atau makanan yang salah. Pelayan yang ambil tempahan, terpaksa mengambil makanan.

Kini ada cara untuk menjimatkan masa mengambil tempahan. Sistem penempahan melalui tablet. Pelayan akan gunakan tablet untuk mengambil tempahan. Maklumat akan dihantar ke bahagian bahagian tertentu. Kertas akan dicetak dengan nombor meja. Makanan dan minuman akan disediakan ikut giliran. Tanpa tanya siapa yang minta makanan, pelayan lain akan menghantar ke meja pelanggan. Ada juga restoran yang menggunakan monitor dengan panel skrin sentuh. Ia diletekkan di beberapa sudut, fungsinya sama seperti tablet tetapi ia tidak boleh dibawa ke mana mana.

Satu lagi teknologi yang boleh menjimatkan masa, adalah QR code. Dengan sistem ini , para pelanggan boleh menempah makanan dan minuman dengan mengimbas QR code di atas meja, menggunakan telefon pintar mereka. Apabila mengimbas, menu akan dipaparkan di telefon pintar mereka. Mereka boleh tempah tanpa memanggil pelayan.

Cara cara ini amat sesuai digunkan di restoran yang menghadapi masalah pekerja.

Advertise Here

Contact mimbusiness.com

Email | ☎ Call | Whatsapp

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of