Malaysia & International Muslim Business Directory

Email Us

info@yourdomain.com

Call Us

+01 3434320324

Find Us

234 Littleton Street

Peniaga naikkan harga sehari selepas PRIHATIN diumum

KPDNHEP akan memantau harga barang di kedai. FOTO NSTP
Gambar : NSTP

PERDANA Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) semalam, tetapi sudah ada peniaga mengambil kesempatan menaikkan harga barangan.

Sehubungan itu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) diarahkan mengaktifkan operasi bagi mengambil tindakan ke atas peniaga ‘cekik darah’ terbabit.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid mengakui pihaknya ada menerima aduan mengenai kenaikan harga barangan di beberapa daerah di Kedah, hari ini.

Tegasnya, walaupun aduan itu berlaku di Kedah, tetapi semua pegawai dan penguat kuasa KPDNHEP seluruh negara diarah mengadakan operasi dan mengambil tindakan ke atas peniaga terbabit.

“Kita sudah arahkan pegawai dan penguat kuasa di Kedah menyiasat sama ada kenaikan harga barangan itu ada kaitan dengan pengumuman PRIHATIN oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam,” katanya.

Rosol yang juga Ahli Parlimen Hulu Terengganu menegaskan, pegawai dan penguat kuasa KPDNHEP mempunyai kaedah tertentu untuk mengesan peniaga yang menaikkan harga barangan termasuk melalui penyamaran.

Jelasnya, KPDNHEP akan memastikan tiada peniaga mengambil kesempatan menaikkan harga barangan berikutan pelaksanaan PRIHATIN bulan depan.

“Peniaga yang menaikkan harga barangan akan dikenakan tindakan mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Kawalan Harga Anti Pencatutan 2011,” katanya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan terbabit diminta menyalurkan maklumat melalui talian 1800886800 atau pejabat KPDNHEP berhampiran.

Sumber : Hmetro


Advertise Here

Contact mimbusiness.com

Email | ☎ Call | Whatsapp

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
zul Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
zul
Guest
zul

knpa skrg harga naik semula selepas good job done (semasa mula2 PN ambil alih)

zul
Guest
zul

menteri kpdnhep is better than ph menteri,