Malaysia & International Muslim Business Directory

Email Us

info@yourdomain.com

Call Us

+01 3434320324

Find Us

234 Littleton Street

Pekerja asing untuk restoran:permohonan akan dipermudahkan

Dalam satu temuramah, YB Kulasegaran menyatakan bahawa Sistem gantian pekerja asing telah dibuka semula dan kategori penolong tukang masak akan diperkenalkan bagi restoran.

Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia, PRESMA memulakan usaha usaha untuk mendapatkan penyelesaian kepada masalah pekerja asing dari tahun 2014 lagi , apabila permohonan kelulusan pekerja asing tidak berjaya.
Pelbagai usaha telah dilakukan untuk mendapatkan pekerja asing , oleh NGO itu.


Presiden dan para AJK telah menghadiri banyak mesyuarat dengan para menteri.
Banyak surat rayuan dan memorandum telah dihantar. Sidang akhbar diadakan, dan para wakil presma telah mencuba sedaya upaya tanpa mengira masa.
Akhirnya para pengusaha restoran mendapat ‘hadiah’ dengan kenyataan oleh YB Kulasegaran yang sistem gantian akan diperkenalkan mulai 1 hb Julai 2019.
Ini adalah. as diucapkan kepada presiden dan para exco yang terlibat dalam usaha mendapatkan kelulusan. Walaupun kelulusan masih tidak dapat diperolehi, gantian akan memberikan peluang untuk membawa pekerja sebagai pengganti bagi mereka yang sudah pulang ke negara asal.

Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia, PRESMA memulakan usaha usaha untuk mendapatkan Penyelesaian kepada masalah pekerja asing dari tahun 2014 lagi , apabila permohonan kelulusan pekerja asing tidak berjaya.
Pelbagai usaha telah dilakukan untuk mendapatkan pekerja asing , oleh NGO itu .NGO lain juga turut berganding bahu untuk mendapatkan kelulusan .

Pada 17 Disember 2018 wakil PRESMA telah mengadakan kunjungan hormat ke pejabat perdana menteri dan menyerahkan memorandum kepada Tun .
Selepas itu Presiden dan para AJK telah menghadiri banyak mesyuarat dengan kementerian .
Banyak surat rayuan dan memorandum telah dihantar sebagai usaha untuk mendapatkan kelulusan pekerja asing. Sidang akhbar juga diadakan, dan para wakil PRESMA telah mencuba sedaya upaya tanpa untuk menyelamatkan Perusahaan restoran.
Akhirnya para pengusaha restoran mendapat ‘hadiah’ dengan kenyataan oleh YB Kulasegaran yang sistem gantian akan diperkenalkan mulai 1 hb Julai 2019.
Ini adalah hasil usaha presiden dan para ajk PRESMA serta beberapa NGO yang terlibat dalam usaha mendapatkan kelulusan. Walaupun kelulusan pekerja asing masih tidak dapat diperolehi, gantian akan memberikan peluang untuk membawa pekerja sebagai pengganti bagi mereka yang sudah pulang ke negara asal. Ini sedikit sebanyak membantu para pengusaha dan perusahaan nasi kandar dapat dielakkan daripada ditutup . YB Kulasegaran menyatakan bahawa gantian ini akan membolehkan untuk menggantikan pekerja yang telah pulang dan bukannya untuk menambah bilangan pekerja.


Advertise Here

Contact mimbusiness.com

Email | ☎ Call | Whatsapp

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Tahir SalamZal zifri Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Zal zifri
Guest
Zal zifri

Klu kjaan dpt banteras semua PATI termasuk warga Thailand yg klim diorang tu sbhgn MALAYSIA rasanya ekonomi negara naik balik. Kjaan kena pantau semua ejen kiriman wang haram yg sdg berlaku skrg. Biar pekerja asing kirim wang ke Negara asal melalui Bank atau ejen yg disahkan oleh BNM.

Zal zifri
Guest
Zal zifri

Bagi majikan yg buat COM utk pekeja yg x lulus medikal atau yg hendak pulang bolehlah buat gantian. Tapi bagi pekerja asing yg lari majikan dan x dtg semula kerja tak boleh buat gantian. Sekarang ni ramai yg lari dan balik cuti x datang balik. Ada setengah PKA permit mereka tamat di negara asal, ianya dh x boleh buat gantian. Kalau mereka masuk balik selapas permit tamat lebih 2 bulan pun tdk boleh renew. Kebanyakan majikan yg ambil PKA dari Indonesia menghadapi byk masalah. Nak dpt permit bkn senang tapi bila majikan dah buat permit senang plk mereka nk balik… Read more »

Tahir Salam
Guest
Tahir Salam

Satu cadangan yg baik . Bersihkan pati untuk kebaikan negara. Ada satu kawan saya cadangkan untuk majikan beli tiket untuk pati yang ada di kem depot. Klu majikan belikan 10 tiket penghantaran pulang maka beliau di berikan 10 kelulusan